Klant-Login

U bent reeds klant bij RESTO bouwspecialiteiten?

Log in om verder te gaan.

 

Login gegevens vergeten? Contacteer ons!

Mail naar info@restobouw.be

Nieuwe bezoeker?

Wenst u graag toegang tot ons uitgebreid assortiment?

Registreer dan uw gegevens om verder te gaan.

 

 

Downloaden catalogus

U wenst toegang tot onze RESTO catalogus? Gelieve hieronder uw gegevens in te vullen.

Optimaal werken met een purschuim pistool: waar moet je op letten?

Purren doe je met een PU-pistool, maar hoe hou je zo’n doseerpistool het langst in optimale conditie? Belangrijke vragen in het licht van onze nieuwe campagne; bij aanschaf van 12 bussen purschuim krijg je namelijk een professioneel PU-pistool van ons cadeau! Bij Bostik zien we graag dat je zo lang mogelijk profijt hebt van onze promotieactie. Met 12 bussen kun je best lang doen, maar de vraag is of het doseerpistool het ook zo lang volhoudt. Wanneer je onze tips volgt gaat dat prima lukken, maar eerst even wat achtergrondkennis.

 

Pur is een afkorting van polyurethaan. Pur bestaat uit verschillende stoffen die, nadat ze zijn gemengd, bij blootstelling aan lucht een chemische reactie aangaan met luchtvochtigheid en daarna uitharden tot het bekende stevige schuimproduct. Purschuim kennen we als isolatie plaatmateriaal en ook als veel gebruikt hulpmiddel bij het afdichten en vullen van kieren, naden en holle ruimtes.

 

Purschuim wordt door zijn grote hechtkracht ook veel gebruikt als montagemiddel bij het plaatsen van raam- en deurkozijnen. Hiervoor wordt doorgaans 2-componentenschuim gebruikt.

 

Professioneel doseerpistool

Voor het professioneel aanbrengen van pur kun je het beste een daarvoor geschikt doseerpistool gebruiken. De professionele versies zien er een beetje uit als een pistool: een forse handgreep met trekker plus een lange slanke lans. Bovenop de handgreep zit een schroefmanchet voor het bevestigen van de bus purschuim.

 

Eerst er op schroeven, daarna schudden, zodat alle componenten zich goed kunnen mengen. Daarna haal je de trekker over en zet je meteen zowel het pistool als de lange spuitlans helemaal vol met pur. Dat heeft een belangrijke reden: zonder contact met vocht uit de buitenlucht kan de pur namelijk niet uitharden en dat uitharden willen we natuurlijk niet al IN het pistool laten gebeuren. Tijdens het purspuiten, maar ook in de pauzemomenten, zorg je er dus steeds voor dat pistool en spuitlans helemaal gevuld blijven en moet je de bus op het pistool houden en de stelschroef aan de achterzijde dichtdraaien.

 

Na gebruik goed reinigen

Zoals met alle gereedschappen die door het gebruik vuil kunnen worden, moet je ook ons doseerpistool reinigen voordat je het opbergt. Hierbij kun je twee wegen bewandelen. WEG A is als je maar heel af en toe de purspuit hanteert; WEG B is voor wie zeer regelmatig – dagelijks of iedere week – met pur aan de slag gaat.

 

Bij WEG A ontkom je niet aan een grondige reiniging direct na gebruik. Nadat je de (lege) bus van het pistool hebt geschroefd, reinig je de schroefdraad met de speciale purreiniger (cleaner) en draai je vervolgens de bus met reiniger op het doseerpistool. Vervolgens spuit je net zo lang tot er geheel kleurloze reiniger uit de lans komt. Leg het geheel nu minimaal een kwartier gevuld weg, zodat de reiniger inwendig zijn werk kan doen bij het oplossen van de laatste purrestjes. Spuit ten slotte pistool en lans helemaal leeg en verwijder de laatste viezigheid die is blijven kleven. Zo houdt je het gratis doseerpistool veel langer in goede conditie.

 

Bij WEG B zijn minder handelingen nodig. Inwendig schoonmaken is hier minder belangrijk, zolang je er maar voor zorgt dat doseerpistool en spuitlans altijd gevuld zijn en de stelschroef aan de achterzijde goed is dichtgedraaid. De truc is om bij een leeggespoten bus meteen een volle op het doseerpistool te schroeven en te zorgen dat het geheel volledig gevuld blijft met pur. Er is wel een nadeel aan deze methode: eenmaal geopend is een bus pur beperkt houdbaar. Het werkt dus alleen wanneer je vrij snel weer gaat purren.


Natuurlijk is het ook bij dagelijks purren verstandig om regelmatig – bijvoorbeeld vlak voor het weekend – WEG A te bewandelen en doseerpistool en lans een complete schoonmaakbeurt te geven.

En bijkomend (enorm!) groot voordeel: als je een goed pistool hebt en je gebruikt het goed, dan hoef je helemaal geen pur van je handen af te halen, want die blijven schoon.

 

Altijd rechtop houden

Tot slot nog wat laatste tips:

 

  1. Zet bussen purschuim altijd verticaal weg, ook wanneer ze al aan het doseerpistool vastzitten en ook in de pauzes en tijdens het vervoer. Bij een staande bus blijft het drijfgas bovenin de polyurethaan onderin de bus, zodat het polyurethaan geen kans krijgt om aan het ventiel te kleven. Hierdoor komt het ventiel vast te zitten en dat maakt het überhaupt onmogelijk dat er nog schuim uit de bus komt. Kortom: rechtopstaande bussen gaan langer mee en daarmee ben je uiteindelijk goedkoper uit.
     
  2. Houd tijdens het verwerken van purschuim voldoende afstand tussen het pistool en het substraat. Als de punt van de lans vaak over het substraat schraapt/schuurt, kan hij beschadigen. Als bij een ontspannen trekker de lans niet meer goed afsluit, kan er lucht in komen. Het schuim hardt dan uit in de lans en dan kun je het pistool niet meer gebruiken.

Deel dit bericht